lauantai 28. huhtikuuta 2012

Reunahuomioita työpajoista

Kirjasto on hyvä ympäristö työpajalle, jossa operoidaan kommunikaation, viestinnän ja kielen kanssa. Miten löytää yhteinen kieli työpajassa ja koko projektissa? Onko se edes mahdollista?  Keskustelimme projektiin osallistumisen tavoista, tiedottamisesta, katkoksista, yhdessä tekemisen merkityksestä ja kohtaamisesta.

Osallistujien vaihtuessa ja uusien ihmisten saapuessa työpajaan on pystyttävä viipyilemättä kertomaan, mistä on kysymys. Projektin ja työpajan luonne muotoutuu näin ollen koko ajan, välillä tiivistyen ideatasolle vain hetkeä myöhemmin venyäkseen taas toiminnaksi, muistiinpanoiksi, sanoiksi ja materiaaliksi. On jatkuvasti kyettävä luotaamaan prosessia sekä abstraktin että konkretian tasolla. Tämä ongelma onkin ollut projektin ydintä. Miten esittää keskeneräinen ajatus toiselle? Viitsiikö niin tehdä? Onko siitä hyötyä? Miksi pitäisi olla hyötyä, sehän on silti vuorovaikutusta ja avaus dialogiin. Miten kuvata sanoin jotakin, mitä ei vielä ole?  Kukkagraffiti-projektissa onkin kenties oikeilla jäljillä juuri silloin, kun on hiukan pihalla. 

Eräs osallistuja kertoi, että ei ole nähnyt työpajaa, jossa lähdetään liikkeelle käsitteistä ja sanoista. Tosiaan - yrityksistä huolimatta en keksinyt muuta lähestymistapaa projektille ja työpajalle, joten jotta pääsisi nopeasti kiinni ideaan, ehdotin että keksitään graffitiin tekstiä. Kun sanat kirjoittaa lapuille, ne muuttuvat yhtäkkiä konkreettisiksi ja niitä voi katsella, käsitellä ja siirrellä. Lappujen kirjoittelusta ja sanojen heittelystä muodostuu parhaimmillaan rentoa, hauskan haastavaa ja välitöntä sanailua. Keskustelun ohella sanoja voi poimia havaitusta ympäristöstä, kirjojen selistä, lehtien sivuilta ja nettifoorumeilta.

Kukkagraffiti-työpajat voivat perustua osittain tai kokonaan sanailuun. Kuvataiteen näkökulmasta kaikki soveltavat menetelmät ovat käypiä. Viimetingan sähköposteissa ja viesteissä kutsuinkin osallistumaan sanapajaan. Työpajatoiminta ja tietysti koko projekti hakevat vielä muotoaan, mutta pitemmän päälle voisi olla paikallaan tehdä työpajoille suunnitelmat ja asettaa tarkemmat tavoitteet, jotta määräajassa edettäisiin käytännön toteutukseen saakka.
  
Mahdollisia työpajamalleja Kukkagraffiti-projektiin:

1. Kirjastoon kutsutut ydinryhmäläiset + kirjaston satunnaiset asiakkaat. Yleisölle avoin tilaisuus, yleinen kutsu (toteutunut malli)
2. Fafaan kohdennetusti kutsutut ryhmät + satunnaiset näyttelyvieraat 
3. Ryhmän tai yhteisön tykö itsensä kutsuminen 
4. Kiertävät pienimuotoiset työpajat satunnaisissa paikoissa, satunnaiset osallistujat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti